De zichtbaarheid van uw medewerkers: alles over veiligheidskleding

Optimale bescherming

Goed zichtbaar zijn is in veel beroepen van levensbelang. Met de juiste veiligheidskleding zorgt u ervoor dat de zichtbaarheid van uw werknemers op een risicovolle werkvloer optimaal is. Maar waar moet die veiligheidskleding (denk aan vesten, jassen, overalls en pakken) eigenlijk precies aan voldoen? In deze blog delen wij graag onze kennis met u.

Europese normen veiligheidskleding

Zoals met vrijwel alles dat betrekking heeft op de veiligheid van uw medewerkers, zijn ook de vereisten voor signaalkleding of reflectiekleding (oftewel: veiligheidskleding) in Europese normen vastgelegd. Deze kleding is volgens ISO 20471 vastgelegd in drie klassen.

Klasse 1: een laag risico

De eerste klasse is bedoeld voor werkplekken met een laag risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om losse harnassen of vestjes, die over de gewone kleding worden gedragen. Kleding in deze klasse is wel geschikt voor mensen die ’s avonds willen hardlopen of de hond uit willen laten, maar is vrijwel nooit geschikt voor professionele situaties.

Klasse 2: meer risico

De tweede klasse wordt gebruikt bij werk met meer risico, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden overdag, binnen de bebouwde kom. In deze klasse vallen onder meer de veiligheidsvesten die u waarschijnlijk ook achterin uw auto heeft liggen. Deze veiligheidsvesten worden beschouwd als het minimum aan veiligheidskleding dat bij wegwerkzaamheden gedragen moet worden. Op deze kleding moet minimaal 0,13 vierkante meter aan reflecterend materiaal zitten, plus een halve vierkante meter fluorescerend materiaal. De kleding moet daarnaast voorzien zijn van een sluiting en moet altijd gesloten worden gedragen. Overigens zijn er ook veiligheidsjassen en -broeken verkrijgbaar die eigenlijk in klasse 2 thuis horen, maar die gecombineerd geschikt zijn voor werk in klasse 3.

Klasse 3: zeer veel risico

De derde en laatste klasse is bedoeld voor het echt gevaarlijke werk, bijvoorbeeld wanneer uw medewerkers in het donker langs de snelweg bezig zijn. Zoals u zich wel kunt voorstellen moet op deze kleding meer reflecterend materiaal zitten dan op kleding uit klasse 2, namelijk minimaal 0,2 vierkante meter. Ook moet er minimaal 0,8 vierkante meter aan fluorescerend materiaal op de kleding zitten. In de praktijk betekent dit dat alleen volledige outfits (dus nooit alleen een broek of alleen een vest of jas) aan deze eisen voldoen. De armen en benen van uw medewerkers moeten helemaal bedekt zijn, denk aan een jas met hoge zichtbaarheid gecombineerd met een reflecterende broek, maar ook een overall of een pak. Net als kleding in klasse 2 moet ook kleding uit deze derde klasse altijd gesloten worden gedragen.

Het verschil tussen fluorescerend en reflecterend

Hierboven hebben wij het over fluorescerend en reflecterend. Maar, kent u het verschil? Het grootste gedeelte van alle veiligheidskleding (de basis) bestaat uit fluorescerend materiaal dat geel, oranje of rood mag zijn. Dit materiaal is alleen bedoeld om de zichtbaarheid overdag te verbeteren; in het donker heeft het geen effect. Het reflecterende materiaal bestaat meestal uit witte banden die om het lichaam en de ledematen lopen. Die vangen het licht van bijvoorbeeld koplampen op en weerkaatsen het naar de bestuurder.

Advies over veiligheidskleding

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Wilt u exact weten waar de kleding van uw medewerkers bij u op de werkvloer aan moet voldoen? Protect your heroes. Maak een afspraak met één van de gediplomeerde PBM-adviseurs van Profimex en laat u adviseren over veiligheidskleding.

Bedrijfskleding op het gebied van comfort, uitstraling en bescherming

Profimex heeft voor elke branche passende bedrijfskleding, van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horeca kleding tot zakelijke kleding.
Kleding van de hoogste kwaliteit, beste comfort en mooiste uitstraling. Op zoek naar specifieke bedrijfskleding? Bekijk onze productpagina’s voor onder andere koks, beveiliging, schilders, timmermannen en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit de beste merken, zoals Mascot, Tricorp, Blaklader en Dassy, in alle kleuren die u wilt. Ook kunt u uw bedrijfskleding bedrukken of borduren.
Daarnaast bieden wij ook werkkleding voor vrouwen in verschillende maten en pasvormen, zodat al uw medewerkers er comfortabel en representatief bij lopen.

Van pasdagen voor uw werknemers tot bestellen via ons online kleding management systeem, bij ons kunt u uitgaan van persoonlijke service, hulp en ondersteuning.
Kom langs in onze showroom of bel voor een afspraak met onze kleding adviseurs.

Lees hier onze andere blogs