Tel. (0548) 544 815
  • (0548) 544 815

3 verschillende typen oog- en gelaatsbescherming uitgelicht

Ogen behoren niet alleen tot de meest kostbare, maar ook tot de meest kwetsbare zintuigen. Nog steeds vinden regelmatig ongevallen plaats waarvan blijvende oogschade het gevolg is. Met goede oog-en gelaatsbescherming is dit te voorkomen. Maar hoe kiest u de juiste bescherming voor uw medewerkers? In deze blog lichten wij drie verschillende typen oog- en gelaatsbescherming uit.

Keuze in oog- en gelaatsbescherming

Vooral in de industrie zijn er veel verschillende gevaren voor de ogen en het gelaat. Mechanische gevaren (zoals stofdeeltjes en schokken), thermische gevaren (zoals hete vloeistoffen), chemische en biologische gevaren (zoals spatten van zuren of oplosmiddelen), stralingsgevaren en elektrische gevaren zijn hier bijna aan de orde van de dag. Natuurlijk is het belangrijk dat u kijkt of u deze gevaren voor uw medewerkers kunt terugdringen. Kan dat niet, dan moet er oog- en/of gelaatsbescherming ter beschikking worden gesteld. Daarbij heeft u de keuze tussen verschillende soorten en modellen.


Oogbescherming #1: brillen
Veiligheidsbrillen beschermen alleen de ogen en zijn geschikt tegen (grof) stof, slijpspatten en vloeistofspatten die niet gevaarlijk zijn voor de huid. Een veiligheidsbril lijkt qua montuur op een gewone bril, maar heeft lenzen van thermisch of chemisch gehard mineraal glas of een speciaal kunststof. Mineraal glas is zeer geschikt voor stoffige omgevingen, waarbij krasbestendigheid of aantasting door bepaalde chemische stoffen van doorslaggevend belang zijn. Kunststof lenzen zijn bruikbaar in bijna alle werkomgevingen, behalve wanneer uw medewerkers in aanraking komen met agressieve chemicaliën. Zowel mineraal glas als speciaal kunststof is in verschillende kleuren verkrijgbaar en voor beide mogelijkheden zijn diverse soorten coating mogelijk. En of uw medewerkers nu in een omgeving met hete temperaturen werken of veel achter de computer zitten: voor iedere toepassing is er wel een veiligheidsbril te vinden.

Let op:
Voor uw medewerkers die al een gewone bril dragen is een standaard veiligheidsbril niet geschikt. In dit geval is een overzetbril mogelijk, maar er kan ook een veiligheidsbril op sterkte gemaakt worden.

Oogbescherming #2: gelaatsschermen
Worden naast de ogen ook andere delen van het gezicht blootgesteld aan gevaar? Bijvoorbeeld door rondslingerende stukjes metaal, steen, hout of vloeistofspatten? Dan is het veiliger om voor een gelaatsscherm te kiezen, eventueel in combinatie met een veiligheidsbril. Een gelaatsscherm wordt altijd gemaakt van een duurzaam kunststof, zoals polycarbonaat. Hierdoor is het scherm licht van gewicht. Welke kunststof de juiste is, is afhankelijk van de toepassing. Een scherm gemaakt van celluloseacetaat heeft bijvoorbeeld een hoge zuurbestendigheid, en goud bedampt scherm werkt perfect tegen stralingshitte. Welk scherm u ook kiest, uw medewerkers dragen het scherm op hun hoofd of maken het vast aan hun veiligheidshelm. Zo belemmert een gelaatsscherm nooit het zicht.

Oogbescherming #3: lashelmen en lasschilden
Verrichten uw medewerkers laswerkzaamheden? Kies dan voor een lashelm, ook wel een lasschild genoemd. Bij las- en snijprocessen komt namelijk gevaarlijke lichtstraling vrij, waar uw medewerkers tegen beschermd moeten worden. Deze ultraviolette en infrarode straling kan blijvend oogletsel, zoals een lasoog veroorzaken. Een lasoog is een beschadiging van het net- en/of hoornvlies. Naast de ogen beschermt een lasscherm ook het gelaat. Het scherm is gemaakt van vulkaanfiber (een gevulkaniseerde vezel) of van een hoogwaardige lichtgewicht kunststof. Beide materialen houden de infrarode en ultraviolette stralen tegen en beschermen tegen hitte en vonken.

Advies bij oog- en gelaatsbescherming

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de meest geschikte oog- en gelaatsbescherming voor uw medewerkers? In onze showroom geven wij u graag advies.

Deel dit bericht op uw favoriete social media!
Laat hier uw bericht achter...