Circulaire kleding: alles over ons nieuwste initiatief

Eerlijk en duurzaam

Een toekomstbestendige en duurzame economie: dáár draagt Profimex graag een steentje aan bij. We staan al jaren voor eerlijke fabricage en duurzame bedrijfskleding. We werken daarom uitsluitend met leveranciers die kunnen waarborgen dat de kleding in een veilige werkomgeving wordt gemaakt en mensen goede arbeidsvoorwaarden aangeboden krijgen en die daarnaast voldoen aan de OekTex-norm (wat betekent dat in het productieproces geen schadelijke stoffen worden gebruikt). Maar we kunnen meer doen. We wíllen ook méér doen. In deze blog delen we ons nieuwste initiatief met u.

Bedrijfskleding verwerken tot grondstoffen nagenoeg zonder restafval

Door met de juiste leveranciers te werken, waarborgen we het productieproces en verkleinen we enigszins onze footprint. Maar we creëren nog steeds een enorme berg ‘afval’. Want waar we kleding die we privé dragen kunnen inleveren bij goede doelen, en zo een nieuw leven kunnen geven, kan dat met bedrijfskleding vaak niet. Het is namelijk niet wenselijk dat ‘vreemden’ met kleding met uw logo over straat gaan. Daarom wordt bedrijfskleding nog vaak weg gegooid en als restafval verwerkt. Hier hebben wij een oplossing voor bedacht: bedrijfskleding die u bij ons aanschaft wordt aan het einde van de levensduur door een gecertificeerd bedrijf verwerkt tot grondstoffen nagenoeg zonder restafval.

Uw bedrijfskleding tóch een tweede leven

Graag maken we het concreet. Levert u bijvoorbeeld de oude winterjassen van uw medewerkers in, dan worden die niet volledig omgetoverd tot nieuwe kleding. Kleding kan aan het einde van de levensduur namelijk nooit 100 procent opnieuw gebruikt worden. De niet-textiele resten, zoals ritsen en knopen, maken dat de verwerking niet voor 100 procent circulair is… maar wél voor maar liefst 92 procent. Van uw ingeleverde kledingstukken worden vervolgens nieuwe kledingstukken, handdoeken, dekens of andere textielproducten vervaardigt die gemaakt zijn van honderd procent gerecycled materiaal. Door middel van vervezeling uit vezels als wol, polyester, katoen, acryl en viscose worden uit de winterjassen die u inlevert namelijk nieuwe garens geweven, en die worden gebruikt om nieuwe textiel (aanverwante) producten te maken.

Uw bedrijfskleding inzamelen: zó werkt het

Wellicht bent u nieuwsgierig hoe wij dit praktisch aanpakken. Lees dan vooral de vier heldere stappen die wij hieronder beschrijven.

  1. Als Profimex-klant kunt u uw (gedragen) bedrijfskleding (gewassen) verzamelen in onze recycle box, deze kunt u aanvragen bij uw contactpersoon. U mag het ook in plastic zakken of in restverpakkingen bij ons aanbieden voor verwerking. Wij nemen de kleding in op basis van gewicht of per BigBag. In het geval van een BigBag wordt deze op een pallet bij u opgehaald wanneer u aangeeft dat deze vol is. Let op: vlekken of scheuren in de kleding zijn geen enkel probleem, maar de kleding moet wel schoon (gewassen) en droog zijn. Ook moeten van alle kledingstukken de zakken leeg zijn.

  2. Afhankelijk van uw wensen wordt de kleding voorgesorteerd voor standaard vernietiging (vervezelen) of voor vertrouwelijke vernietiging (een gecertificeerd vernietigingsproces). Ook kan uw ingeleverde bedrijfskleding afgeschermd en exclusief vernietigd worden. Hiervan ontvangt u dan een speciaal rapport. Omdat wij met een door TÜV gecertificeerde verwerkingspartner samenwerken, is Profimex één van de weinige organisaties die textiel vertrouwelijk kan verwerken.

  3. Standaard vernietiging, vertrouwelijke vernietiging of exclusieve vernietiging: uw keuze wordt door ons gedocumenteerd. Vervolgens wordt de kleding aangeboden bij onze verwerkingspartner.

  4. Deze partner verwerkt uw overbodige of versleten bedrijfskleding tot textielvezels, zodat hier nieuwe textielproducten van gemaakt kunnen worden.

Goed om te weten: voor iedere box die weer bij ons wordt ingeleverd, wordt er ook nog eens één boom gepland bij Trees For All. Hiermee compenseren we samen met u CO2 en leveren we een positieve bijdrage aan het klimaat.

De cirkel is (bijna) rond

Zelf zijn wij razend enthousiast over ons nieuwe initiatief, omdat wij hiermee nóg meer ons steentje bijdragen aan die toekomstbestendige en duurzame economie waar wij zo van dromen. De cirkel is dus rond - bijna dan. We hebben nog wel úw hulp nodig. Doet u mee? Neem contact met ons op, want als Profimex-klant draagt u óók uw steentje bij.

Bedrijfskleding op het gebied van comfort, uitstraling en bescherming

Profimex heeft voor elke branche passende bedrijfskleding, van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horeca kleding tot zakelijke kleding.
Kleding van de hoogste kwaliteit, beste comfort en mooiste uitstraling. Op zoek naar specifieke bedrijfskleding? Bekijk onze productpagina’s voor onder andere koks, beveiliging, schilders, timmermannen en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit de beste merken, zoals Mascot, Tricorp, Blaklader en Dassy, in alle kleuren die u wilt. Ook kunt u uw bedrijfskleding bedrukken of borduren.
Daarnaast bieden wij ook werkkleding voor vrouwen in verschillende maten en pasvormen, zodat al uw medewerkers er comfortabel en representatief bij lopen.

Van pasdagen voor uw werknemers tot bestellen via ons online kleding management systeem, bij ons kunt u uitgaan van persoonlijke service, hulp en ondersteuning.
Kom langs in onze showroom of bel voor een afspraak met onze kleding adviseurs.

Lees hier onze andere blogs