Bedrijfskleding en de Belastingdienst: hoe zit het?

Is bedrijfskleding fiscaal aftrekbaar?

Hoe zit het met bedrijfskleding en de Belastingdienst? Is alle werkkleding fiscaal aftrekbaar? Wat zijn de voorwaarden? Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen, zetten we het graag voor u op een rijtje.

U mag bedrijfskleding onbelast vergoeden of verstrekken/ter beschikking stellen aan uw medewerkers. De kleding is alleen 100% aftrekbaar als u zich aan de regels houdt. Want de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als werkkleding. Als de kleding zowel op de werkvloer als privé gedragen kan worden, ziet de fiscus dit als privékleding. 

Bedrijfskleding: de voorwaarden van de Belastingdienst

De kleding moet aan één van onderstaande voorwaarden voldoen, anders ziet de fiscus het als verkapt loon. Het wassen of stomen van die kleding of een vergoeding daarvoor, valt onder dezelfde voorwaarden.

1. De kleding is uitsluitend geschikt als bedrijfskleding

Een laboratoriumjas, uniform voor een verpleegkundige, High Visibility kleding, werkbroek; allemaal duidelijke voorbeelden van werkkleding die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is als bedrijfskleding. Kleding die alleen bedoeld is voor een bepaalde beroepsgroep valt hier ook onder. Net als kleding die wordt verstrekt op basis van de Arbowetgeving. 

2. Er staat een duidelijk zichtbaar logo op elk kledingstuk

Workwear wordt ook als bedrijfskleding aangemerkt als op ieder kledingstuk (dus niet per kledingset) een duidelijk zichtbaar logo of ander bedrijfskenmerk van de werkgever is aangebracht. In totaal moet dit minimaal 70 cm² centimeter zijn.

3. De kleding blijft aantoonbaar op de werkplek

Bedrijfskleding is ook aftrekbaar als de kleding aantoonbaar op de werkplek blijft. Denk bijvoorbeeld aan een pak dat de vertegenwoordiger op kantoor achterlaat als de beurs voorbij is. De kleding mag absoluut niet buiten werktijd worden gedragen, wordt bewaard op de werkplek en blijft eigendom van de werkgever. 

Tip: Als u niet voldoet aan regel 1, 2 of 3, kunt u ook informeren of er nog ruimte is in de vrije ruimte van de WKR. 

Specialisten in bedrijfskleding

Neem bij twijfel gerust eens contact met ons op. Als specialisten in bedrijfskleding adviseren wij u graag.

Bedrijfskleding op het gebied van comfort, uitstraling en bescherming

Profimex heeft voor elke branche passende bedrijfskleding, van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horeca kleding tot zakelijke kleding.
Kleding van de hoogste kwaliteit, beste comfort en mooiste uitstraling. Op zoek naar specifieke bedrijfskleding? Bekijk onze productpagina’s voor onder andere koks, beveiliging, schilders, timmermannen en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit de beste merken, zoals Mascot, Tricorp, Blaklader en Dassy, in alle kleuren die u wilt. Ook kunt u uw bedrijfskleding bedrukken of borduren.
Daarnaast bieden wij ook werkkleding voor vrouwen in verschillende maten en pasvormen, zodat al uw medewerkers er comfortabel en representatief bij lopen.

Van pasdagen voor uw werknemers tot bestellen via ons online kleding management systeem, bij ons kunt u uitgaan van persoonlijke service, hulp en ondersteuning.
Kom langs in onze showroom of bel voor een afspraak met onze kleding adviseurs.

Lees hier onze andere blogs