Bedrijfskleding en de Belastingdienst: hoe zit het?

Is bedrijfskleding fiscaal aftrekbaar?

Hoe zit het met bedrijfskleding en de Belastingdienst? Is alle werkkleding fiscaal aftrekbaar? Wat zijn de voorwaarden? Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen, zetten we het graag voor u op een rijtje.

U mag bedrijfskleding onbelast vergoeden of verstrekken/ter beschikking stellen aan uw medewerkers. De kleding is alleen 100% aftrekbaar als u zich aan de regels houdt. Want de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als werkkleding. Als de kleding zowel op de werkvloer als privé gedragen kan worden, ziet de fiscus dit als privékleding. 

Bedrijfskleding: de voorwaarden van de Belastingdienst

De kleding moet aan één van onderstaande voorwaarden voldoen, anders ziet de fiscus het als verkapt loon. Het wassen of stomen van die kleding of een vergoeding daarvoor, valt onder dezelfde voorwaarden.

1. De kleding is uitsluitend geschikt als bedrijfskleding

Een laboratoriumjas, uniform voor een verpleegkundige, High Visibility kleding, werkbroek; allemaal duidelijke voorbeelden van werkkleding die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is als bedrijfskleding. Kleding die alleen bedoeld is voor een bepaalde beroepsgroep valt hier ook onder. Net als kleding die wordt verstrekt op basis van de Arbowetgeving. 

2. Er staat een duidelijk zichtbaar logo op elk kledingstuk

Workwear wordt ook als bedrijfskleding aangemerkt als op ieder kledingstuk (dus niet per kledingset) een duidelijk zichtbaar logo of ander bedrijfskenmerk van de werkgever is aangebracht. In totaal moet dit minimaal 70 cm² centimeter zijn.

3. De kleding blijft aantoonbaar op de werkplek

Bedrijfskleding is ook aftrekbaar als de kleding aantoonbaar op de werkplek blijft. Denk bijvoorbeeld aan een pak dat de vertegenwoordiger op kantoor achterlaat als de beurs voorbij is. De kleding mag absoluut niet buiten werktijd worden gedragen, wordt bewaard op de werkplek en blijft eigendom van de werkgever. 

Tip: Als u niet voldoet aan regel 1, 2 of 3, kunt u ook informeren of er nog ruimte is in de vrije ruimte van de WKR. 

Specialisten in bedrijfskleding

Neem bij twijfel gerust eens contact met ons op. Als specialisten in bedrijfskleding adviseren wij u graag.

Profimex biedt bedrijfskleding voor elke branche. Kies voor comfort, uitstraling en bescherming.

Profimex heeft passende bedrijfskleding voor elke branche. Van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horecakleding tot representatieve zakelijke fashion. Als u op zoek bent naar specifieke bedrijfskleding, bekijk dan de productpagina’s voor onder andere koks, beveiligers, schilders, timmermannen(vrouwen) en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit een brede selectie merken zoals Mascot, Tricorp, Blåkläder, Dassy, Santino, Sixton, Greiff, Fits for Work en vele andere. 

Personaliseer uw bedrijfskleding door te bedrukken of borduren, of kies zelfs voor een custom made kledinglijn in uw eigen huisstijl. We bieden altijd de perfecte fit, ook voor dames en bij speciale maten. Op die manier voelen al uw medewerkers zich comfortabel en zien zij er representatief uit.

Bedrijfskleding bestellen is een tijdrovend proces. Met onze persoonlijke service en het online kledingmanagementsysteem nemen we u veel werk uit handen. Kom langs in onze showroom of maak een afspraak met onze kledingadviseurs.

Lees hier onze andere blogs