Tel. (0548) 544 815
  • (0548) 544 815

Bedrijfskleding en de Belastingdienst: hoe zit het?

Hoe zit het met bedrijfskleding en de Belastingdienst? Is alle kleding aftrekbaar? Wat zijn de voorwaarden? Omdat wij hier regelmatig vragen over krijgen, leggen wij het in deze korte blog graag aan u uit.

Bedrijfskleding: de voorwaarden van de Belastingdienst

Bedrijfskleding (ook wel: werkkleding) mag u onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan uw medewerkers. Dit geldt ook voor een vergoeding voor het wassen van die kleding. De kleding is zelfs honderd procent aftrekbaar, maar er zit een addertje onder het gras: de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als bedrijfskleding. De kleding moet aan één van onderstaande voorwaarden voldoen. Om een voorbeeld te geven: wanneer de kleding zowel op de werkvloer als privé gedragen kan worden, ziet de Belastingdienst dit als privékleding. Voldoet de kleding die u vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt niet aan onderstaande voorwaarden, dan ziet de fiscus het als verkapt loon.

1. De kleding is uitsluitend geschikt als bedrijfskleding
Vergoedingen voor het verstrekken van bedrijfskleding én vergoedingen voor het wassen of stomen van die kleding zijn aftrekbaar, mits de kleding (nagenoeg) uitsluitend geschikt is als bedrijfskleding. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een uniform. Dit geldt ook

  • als kleding specifiek voor een bepaalde beroepsgroep bedoeld is;
  • als kleding op basis van Arbowetgeving wordt verstrekt.

2. Er staat een duidelijk zichtbaar logo op elk kledingstuk
Kleding wordt ook als bedrijfskleding aangemerkt wanneer op ieder kledingstuk (dus niet per kledingset) een logo van minimaal zeventig vierkante centimeter gedrukt staat.

3. De kleding blijft aantoonbaar op de werkplek
Bedrijfskleding is ook aftrekbaar als deze kleding aantoonbaar op de werkplek blijft. Denk bijvoorbeeld aan een pak dat de vertegenwoordiger op kantoor achterlaat als de beurs voorbij is. De kleding mag dus absoluut niet buiten werktijd worden gedragen en blijft eigendom van u als werkgever.

Specialisten in bedrijfskleding

Neem bij twijfel gerust eens contact met ons op. Als specialisten in bedrijfskleding adviseren wij u graag.

Onderwerpen
Deel dit bericht op uw favoriete social media!
Laat hier uw bericht achter...