Gehoorbescherming op de werkplek: alle ins & outs

Gehoorbescherming vaak noodzakelijk

Bij werken in een lawaaiige omgeving, of dat nu voor een paar minuten of voor meerdere uren is, is gehoorbescherming altijd nodig. Een medewerker die zijn gehoorbescherming niet honderd procent comfortabel vindt zitten en dus niet draagt, riskeert zijn gezondheid. Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming moet daarom niet alleen rekening worden gehouden met de geluiddemping, maar ook met het draagcomfort. Maar wanneer is geluid eigenlijk schadelijk? En welke typen gehoorbescherming zijn er verkrijgbaar? Na het lezen van deze blog bent u helemaal op de hoogte, zodat u uw medewerkers van de juiste en comfortabel zittende gehoorbescherming kunt voorzien.

Wanneer is geluid schadelijk?

De grenswaarde (wettelijke norm) is 80 db(A) bij een blootstelling van acht uur per dag. Op dit niveau bent u als werkgever verplicht om gehoorbescherming aan uw medewerkers beschikbaar te stellen. Vanaf 85 db(A) is geluid schadelijk (let wel: niet alleen voor het gehoor) en moet u op de werkplekken van uw medewerkers met pictogrammen aangeven dat het dragen van gehoorbescherming verplicht is. Kortom: vanaf 85 db(A) hebben uw medewerkers een draagplicht.

Wat is db(A)?

db(A) is de eenheid van de sterkte van het geluid afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. De reden dat de db(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidberekeningen wordt toegepast, heeft te maken met de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is.

Uw medewerkers mogen maximaal acht uur aan 80 db(A) worden blootgesteld, maximaal vier uur aan 83 db(A), maximaal 48 minuten aan 90 db(A), maximaal vijf minuten aan 100 db(A) en maximaal dertig seconden aan 100 db(A).

Typen gehoorbescherming

Wanneer u weet dat geluidsniveaus bij u op de werkvloer overschreden worden, is de beste preventie nog altijd het aanpakken van de bron. Wanneer dit echter niet mogelijk is, zijn gehoorbeschermers de juiste vervolgstap.

Samenrolbare oordoppen

Voor de meeste mensen zijn samenrolbare oordoppen van langzaam expanderende schuimstof ideaal, zowel qua comfort als qua bescherming. Nadat de oordop in het oor is ingebracht, zet de schuimstof uit. De oordop neemt de vorm van de gehoorgang aan en zorgt voor veilige bescherming.

Voorgevormde oordoppen

Voorgevormde oordoppen zijn vervaardigd uit buigzame materialen en zijn zodanig gevormd dat ze in de meeste gehoorgangen passen. Ze zijn meestal verkrijgbaar met een koordje, zodat ze minder snel kwijt worden geraakt. Deze herbruikbare oordoppen zijn comfortabel en hygiënisch.

Gehoorbeugels

Gehoorbeugels zijn gebruiksvriendelijk, handig en bijzonder comfortabel. Ze zijn gemakkelijk op en af te zetten en rond de nek te hangen, en dus uitermate handig wanneer de beugel niet continu gedragen hoeft te worden. De meeste modellen zijn voorzien van vervangingsdoppen, zodat een gehoorbeugel een kostenbewuste investering is.

Gehoorkappen

Een gehoorkap (ook wel koptelefoon) bestaat uit twee stijve schelpen met zachte kunststof kussens die de oren volledig afdichten, om zo het omgevingsgeluid te dempen. Deze gehoorbescherming is erg populair vanwege de gebruiksvriendelijkheid en het hoge draagcomfort. Ze zijn vaak leverbaar in verschilende uitvoeringen - bijvoorbeeld met hoofdband, nekbeugel of helmbevestiging - zodat ze geschikt zijn voor de meest voorkomende situaties. Ook heeft u bij gehoorkappen de keuze tussen passieve -, elektronische - en communicatie gehoorkappen.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn persoonlijk aangemeten gehoorbeschermers, kortom: op maat gemaakte gehoorbescherming. In een otoplastiek wordt een speciale filter geplaatst. Deze zorgt ervoor dat al het schadelijke geluid wordt afgevlakt en dat de hoeveelheid db(A) wordt gereduceerd tot onder de toelaatbare grens van 80 db(A). Door zijn optimale bescherming en perfecte pasvorm is een otoplastiek de meest efficiënte en comfortabele gehoorbescherming.

Advies over gehoorbescherming

Gezondheid is niet te koop, wel te beschermen. Wilt u weten welke gehoorbescherming voor uw medewerkers de beste keuze is? Onze PBM-specialisten schromen niet om hun mening te geven, waardoor uw medewerkers altijd de beste bescherming krijgen. Door deze aanpak leveren wij gehoorbescherming die als gegoten zit. Meer weten? Kom langs in onze showroom of maak vrijblijvend een afspraak voor advies.

Bedrijfskleding op het gebied van comfort, uitstraling en bescherming

Profimex heeft voor elke branche passende bedrijfskleding, van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horeca kleding tot zakelijke kleding.
Kleding van de hoogste kwaliteit, beste comfort en mooiste uitstraling. Op zoek naar specifieke bedrijfskleding? Bekijk onze productpagina’s voor onder andere koks, beveiliging, schilders, timmermannen en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit de beste merken, zoals Mascot, Tricorp, Blaklader en Dassy, in alle kleuren die u wilt. Ook kunt u uw bedrijfskleding bedrukken of borduren.
Daarnaast bieden wij ook werkkleding voor vrouwen in verschillende maten en pasvormen, zodat al uw medewerkers er comfortabel en representatief bij lopen.

Van pasdagen voor uw werknemers tot bestellen via ons online kleding management systeem, bij ons kunt u uitgaan van persoonlijke service, hulp en ondersteuning.
Kom langs in onze showroom of bel voor een afspraak met onze kleding adviseurs.

Lees hier onze andere blogs