Tel. (0548) 544 815
  • (0548) 544 815

Zo stimuleert u het gebruik van PBM’s op de werkvloer

Nog teveel medewerkers zijn zich niet bewust van het belang van goede persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) op de werkvloer. ‘Ik doe dit werk al jaren zonder bescherming te dragen, en het gaat al jaren goed’, is wat wij vaak horen. Medewerkers vinden het dragen van PBM’s soms hinderlijk bij het uitvoeren van hun werk, waardoor ze de opgestelde veiligheidsnormen met een korreltje zout nemen. Hun (verplichte) persoonlijke beschermingsmiddelen belanden achterin de kast en worden pas als waardevol gezien als het leed - denk aan een verbrijzelde voet, verbrande hand of gehoorschade - al geschied is.

PBM's dragen

Veel werkgerelateerde verwondingen kunnen echter voorkomen worden door het dragen van PBM’s, zeker als die zijn aangepast aan de specifieke werkomgeving. Als werkgever ziet u dan ook graag dat uw medewerkers zich bewust zijn van hun eigen veiligheid en de veiligheid van de collega’s om hen heen. In deze blog geven wij u drie tips waarmee u het gebruik van PBM’s op de werkvloer kunt stimuleren.

Tip 1: maak medewerkers bewust van de gevolgen van onveilig werken
Als eerste is het belangrijk dat medewerkers zich bewust worden van de gevolgen van onveilig werken. Natuurlijk kunt u ze dit vertellen, maar het kan ook goed zijn om iemand die een bedrijfsongeval heeft gehad uit te nodigen om zijn of haar ervaringen te delen. Kiest u ervoor om zelf met uw medewerkers in gesprek te gaan, denk dan eens aan presentaties, foto’s en video’s die uw verhaal ondersteunen. En wilt u echt bewustwording creeren, laat uw medewerkers dan een veiligheidsopleiding, zoals de VCA persoonscertificering, volgen. Tijdens deze opleiding leren ze de risico’s bij hun werkzaamheden in te schatten en leren ze welke maatregelen ze moeten treffen om deze risico’s te minimaliseren.

Tip 2: breng veilig werken terugkerend onder de aandacht
Wat wij u als tweede tip mee willen geven is: probeer veilig werken op zoveel mogelijk plekken onder de aandacht te brengen. Hang bijvoorbeeld posters op in de kantine of naast het koffiezetapparaat. Zijn PBM’s op bepaalde plekken in uw bedrijfspand verplicht? Geef dit dan aan met pictogrammen op de vloer of met borden aan de wand. Maar vergeet ook uw e-mail(nieuwsbrieven) en/of het intranet niet. Ook met deze communicatiemiddelen kunt u aandacht besteden aan veilig werken en het verplicht dragen van PBM’s. Ga er bovendien niet zomaar van uit dat iedere medewerker weet waarvoor de toegewezen PBM’s dienen. Als medewerkers geen weet hebben van de gevaren waartegen een specifieke PBM hen beschermt, zullen ze ook minder gemotiveerd zijn om ze te dragen.

Tip 3: laat medewerkers bij Profimex hun eigen PBM’s uitzoeken
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen. Alleen uw medewerkers zelf kunnen bepalen welke veiligheidsbril of welk schoeisel het beste zit. In de showroom van Profimex staan specialisten klaar om uw medewerkers te helpen bij het uitzoeken van de ideale PBM’s. Natuurlijk geeft u wel bij ons aan welke PBM’s uitgezocht moeten worden - denk aan werkschoenen, veiligheidsbrillen of veiligheidsjassen - én welk budget er beschikbaar is. Onze specialisten kijken vervolgens naar de risico’s waaraan uw medewerkers worden blootgesteld en naar de werkzaamheden die ze verrichten. En natuurlijk wordt ook voor elke medewerker de juiste maat bepaalt. Door deze aanpak leveren wij PBM’s die als gegoten zitten, zónder concessies te doen aan comfort en gemak.

Deel dit bericht op uw favoriete social media!
Laat hier uw bericht achter...