Een veiligheidshelm kopen? Dit wilt u weten

Voorkom hoofdletsel

Hoofdletsel kan op de werkvloer op verschillende manieren ontstaan. Door vallende, omvallende of wegschietende voorwerpen bijvoorbeeld. Door het stoten van het hoofd. Of door (vloei)stoffen die op het hoofd terecht komen. Een veiligheidshelm beschermt uw medewerkers tegen allerlei soorten verwondingen. Een waardevolle toevoeging dus aan hun set persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheidshelm? Waar moet deze aan voldoen, welke soorten zijn er en is hij eigenlijk verplicht? U leest het in deze blog.

Is een veiligheidshelm verplicht?

Om met de deur in huis te vallen: een veiligheidshelm is in sommige situaties inderdaad verplicht.

  • Op plaatsen waar dit duidelijk staat aangegeven.
  • Op plaatsen waar medewerkers een verhoogde kans hebben op het stoten van hun hoofd.
  • Op plaatsen waar medewerkers een verhoogde kans hebben op het bekneld raken van hun hoofd.
  • Op plaatsen waar de kans bestaat dat medewerkers getroffen worden door (om)vallende en/of wegvliegende voorwerpen.

Welke soorten veiligheidshelmen zijn er?

Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers in bovenstaande situaties optimaal beschermd zijn, is het belangrijk dat u voor hen de juiste helm kiest. Allereerst maakt u een keuze uit de twee verschillende kunststoffen die voor de buitenkant van de helm beschikbaar zijn: thermoplasten of duroplasten. Verder onderscheiden we over het algemeen drie keuzes die u moet maken.

Veiligheidshelm met klep of met verkorte klep: Een klep op een veiligheidshelm biedt voordelen onder zonnige weersomstandigheden, maar houdt bij regen ook de druppels uit de ogen. Een helm met een verkorte klep is bestemd voor werkzaamheden waarbij veel omhoog moet worden gekeken, maar wordt ook veel gebruikt voor medewerkers die in kleine ruimtes werken. Doordat de klep korter is, wordt het zicht naar boven aanzienlijk vergroot.

Geventileerde of ongeventileerde veiligheidshelm: Met name in de zomer kan de mogelijkheid tot het openen van ventilatieopeningen voor uw medewerkers bepalend zijn voor het wel of niet dragen van hun veiligheidshelm. Let wel, is er gevaar voor vloeibare metalen of gevaarlijke vloeistoffen, dan is een geheel dichte veiligheidshelm een vereiste. Sommige helmen hebben bovendien een variabele ventilatieopening, zodat uw medewerkers zelf kunnen bepalen of ze deze open of dicht willen hebben.

Helm met of zonder regengoot: Een regengoot zorgt ervoor dat er niet al te veel water in de kraag van de (regen)kleding van uw medewerkers loopt. Helaas kent een regengoot op een veiligheidshelm ook een nadeel. Een regengoot zorgt ervoor dat er niet al te veel water in de kraag van de (regen)kleding van uw medewerkers loopt. Helaas kent een regengoot op een veiligheidshelm ook een nadeel. Werken uw medewerkers met gevaarlijke vloeistoffen, dan worden alle vloeistoffen namelijk gecentreerd op één plek afgeleverd.

Functionaliteiten van veiligheidshelmen

Natuurlijk kennen veiligheidshelmen ook andere functionaliteiten. Zo zijn de meeste helmen standaard voorzien van montagesleuven voor gehoorbescherming en/of gelaatbescherming. Verder worden helmen standaard geleverd met een zweetband, die verkrijgbaar is in verschillende materialen die het zweet absorberen. Voor het binnenwerk zijn er in principe twee uitvoeringen qua materialen mogelijk: kunststof en geweven textiel. Kunststof geeft weinig draagcomfort en is daarom met name geschikt voor incidenteel gebruik. Geweven textiel heeft wel veel draagcomfort en gaat bovendien lang mee. Een ideale keuze voor intensief gebruik, dus. Op vrijwel alle veiligheidshelmen heeft het binnenwerk twee soorten sluitingen - een schuifinstelling of een draaiknop - zodat de helm op iedere hoofdmaat afgestemd kan worden.

Verplichte kost: de Europese norm EN 397

Vanzelfsprekend moeten de helm die u voor uw medewerkers kiest van goede kwaliteit zijn. Dit betekent niet alleen dat de helm van een stevig materiaal gemaakt moet zijn, maar ook dat deze in lijn is met de risico’s op de werkplek. Om de kwaliteit te waarborgen moet de helm bovendien voldoen aan de Europese norm EN 397. Onder de verplichte eigenschappen van deze norm vallen onder meer de schokabsorptie, de verouderingsbestendigheid en zaken als maatvoering, gewicht, afmetingen en markering

De levensduur van een veiligheidshelm

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de levensduur van een veiligheidshelm is. Ook op die vraag geven wij in deze blog antwoord, al is dat antwoord niet eenduidig. De veilige gebruiksduur van een helm is namelijk moeilijk te bepalen, omdat die afhankelijk is van veel verschillende factoren. Zo is de gebruiksduur afhankelijk van het materiaal waarvan de helm gemaakt is, maar ook van de omstandigheden waaronder de helm gebruikt wordt. Algemeen genomen gaat een veiligheidshelm langer mee als hij correct bewaard wordt in de oorspronkelijke verpakking en niet aan direct zonlicht of hitte wordt blootgesteld.

Veiligheidshelmen laten bedrukken

Tot slot willen wij u graag iets vertellen over het bedrukken van uw veiligheidshelmen. Veel mensen weten namelijk niet dat dit mogelijk is, terwijl de mogelijkheden juist eindeloos zijn! Bedrukking in hoge kwaliteit, zoals wij bij Profimex voor u kunnen regelen, geeft iedere helm een professionele uitstraling.

Vind de juiste veiligheidshelm bij Profimex

Wilt u nog meer weten over veiligheidshelmen? Breng dan een bezoek aan de showroom van Profimex in Rijssen. U vindt hier zeker de juiste helm voor uw medewerkers. Natuurlijk kunt u ook vandaag nog contact met ons opnemen.

Bedrijfskleding op het gebied van comfort, uitstraling en bescherming

Profimex heeft voor elke branche passende bedrijfskleding, van beschermende werkkleding voor de bouw, stijlvolle horeca kleding tot zakelijke kleding.
Kleding van de hoogste kwaliteit, beste comfort en mooiste uitstraling. Op zoek naar specifieke bedrijfskleding? Bekijk onze productpagina’s voor onder andere koks, beveiliging, schilders, timmermannen en chauffeurs.

Onze collectie bestaat uit de beste merken, zoals Mascot, Tricorp, Blaklader en Dassy, in alle kleuren die u wilt. Ook kunt u uw bedrijfskleding bedrukken of borduren.
Daarnaast bieden wij ook werkkleding voor vrouwen in verschillende maten en pasvormen, zodat al uw medewerkers er comfortabel en representatief bij lopen.

Van pasdagen voor uw werknemers tot bestellen via ons online kleding management systeem, bij ons kunt u uitgaan van persoonlijke service, hulp en ondersteuning.
Kom langs in onze showroom of bel voor een afspraak met onze kleding adviseurs.

Lees hier onze andere blogs