Tel. (0548) 544 815
  • (0548) 544 815

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van werkhandschoenen?

Handen zijn onmisbare werktuigen waar u dan ook bijzonder zuinig op moet zijn. Het percentage bedrijfsongevallen waarbij handen (en/of armen) betrokken zijn bedraagt meer dan vijftig procent. Vaak kunnen deze verwondingen worden voorkomen door het dragen van de juiste werkhandschoenen. Maar waar moet u op letten als u werkhandschoenen koopt?

Werkhandschoenen volgens de PBM-richtlijn

Het is belangrijk dat u kiest voor handschoenen die gecertificeerd zijn volgens de Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM)-richtlijn 2016/425. Deze norm geeft de basisvereisten voor een handschoen aan, zoals ontwerp, uitvoering, comfort, doeltreffendheid en markering. Er zijn drie categorieën: werkhandschoenen voor minimale risico’s, voor middelzware risico’s en voor onomkeerbare of dodelijke risico’s.

Typen werkhandschoenen

De meeste werkhandschoenen bieden bescherming tegen mechanische gevaren. Denk hierbij aan gevaren als het gevolg van schuren, scheuren, snijden en perforeren. Maar er zijn veel meer typen werkhandschoenen:

  • handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen
  • handschoenen die beschermen tegen thermische gevaren (hitte)
  • thermo-handschoenen (ook wel diepvrieshandschoenen)
  • handschoenen die beschermen tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
  • handschoenen van geïsoleerd materiaal
  • handschoenen die beschermen tegen elektrostatische ontladingen
  • speciale handschoenen voor brandweerlieden
  • medische handschoenen (voor eenmalig gebruik)
  • waterdichte handschoenen

Werkhandschoenen: waar worden ze voor gebruikt?

Zoals u leest: voor nagenoeg alle risico’s en werksituaties zijn er geschikte werkhandschoenen te vinden. Wanneer u voor uzelf of voor uw medewerkers moet bepalen welke handschoenen de juiste zijn, is de eerste vraag daarom: waar worden ze voor gebruikt? Een stratenmaker heeft immers andere handschoenen nodig dan een medewerker die zware, gevaarlijke machines bedient. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te geven.

Werkhandschoenen: welke vingergevoeligheid is nodig?

Een tweede vraag is hoe belangrijk de vingergevoeligheid ten opzichte van de grip moet zijn. Des te meer grip een handschoen biedt, des te lager de vingergevoeligheid. In de voedselverwerkende industrie, waar vingergevoeligheid een belangrijke rol speelt, wordt om die reden vaak gebruikt gemaakt van dunne nitril handschoenen, met daaronder katoenen interlock handschoenen. Ook combinaties van werkhandschoenen zijn dus zeker denkbaar.

Advies over werkhandschoenen

Wilt u verder geïnformeerd worden over het juiste type werkhandschoen voor u en/of uw medewerkers? In onze showroom vindt u een ruim assortiment arm- en handbescherming. Kom gerust eens langs en laat u vrijblijvend adviseren.

Deel dit bericht op uw favoriete social media!
Laat hier uw bericht achter...